10 september 2019 Bezoek aan Gouffre de Padirac

10 september 2019 Brengen we een bezoek aan een grot Gouffre de Padirac. Het is één van de bekendste en spectaculairste. Dit komt omdat er twee zaken van deze grot zeer tot de verbeelding spreken. Ten eerste bestaat de ingang uit een enorm gat in de grond met een doorsnede van meer dan veertig meter en 75 meter diep en er stroomt in de grot een rivier, waar je met gondels overheen vaart. Naast de prachtige zalen zijn het deze twee eigenschappen die deze grot zo geliefd maken. In het gat is een grote stalen constructie met een lift en trappen. De lift is natuurlijk het meest comfortabel, maar de diepte afzakken met de open trap is veel leuker. Het geeft een prachtig uit zicht op de begroeiing op de wanden. Het gat is aan het einde van de negentiende eeuw door Alfred Martel ontdekt, een bekende naam in de speleologie, want deze beste man heeft zo’n beetje de helft van de Franse grotten ontdekt. Dat was niet echt moeilijk omdat het plafond van het enorme gat in de grond, een gouffre genaamd, was ingestort. Het gat is ontstaan door water dat miljoenen jaren de grond heeft weggespoeld. Toch verdient de man respect want hij was de eerste die via een touwladder in het gat afdaalde. Eenmaal beneden blijkt het gat in de grond nog groter dan vanaf boven. Het water dat de gouffre heeft uitgesleten valt nog steeds, waardoor je op de bodem in een ondergrondse regenbui staat. Hierna leidt de route ons via wat trappen naar een brede gang onder de grond, die ons naar de bootjes brengt.
De bootjes worden door gondeliers door middel van een flinke boom verplaatst. De bootjes zijn vrij nat omdat het water op allerlei plekken door het plafond druppelt. Daarbij schommelen de bootjes behoorlijk. Het water is ongelooflijk helder en de grot is sfeervol aangelicht en dat maakt het boottochtje een erg leuke ervaring.
Het hoogtepunt van de ondergrondse tocht is een hoge zaal met een bassin met helder water dat als een spiegel oogt en de Grande Pendeloque: een zeer grote steen van maar liefst 60 meter hoog. Na een klein half uurtje zijn we weer terug bij de gondels en begint de terugtocht. De grot is erg mooi, maar de afdaling en het tochtje over de rivier zorgen ervoor dat een bezoek je lang zal bijblijven. klik op de foto voor de gehele reportage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s